Alternatieve technieken
Alternatieve technieken worden veelal toegepast bij panden waar sprake is van aanhoudende besmettingen van legionella. Intensivering van de beheersmaatregelen vormen niet het gewenste resultaat c.q. het aanpassen van de drinkwaterinstallatie is niet mogelijk dan wel heeft grote financiële consequenties.
De toepassing van alternatieve technieken is vastgelegd in de ISSO 55.4. Daarnaast geldt producenten van alternatieve technieken dat zij dienen te beschikken over een geldig BRL K14010 certificaat. De meest voorkomende alternatieve technieken zijn in Nederland Ultrafiltratie (BRL K14010-1) en Koper zilverionisatie (BRL K14010-2).
Een belangrijk onderscheid tussen ultrafiltratie en koper zilverionisatie is dat ultrafiltratie (net als UV en pasteurisatie) valt onder de fysische technieken. Fysische technieken laten de chemische samenstelling van het water ongemoeid. Ze zijn gelijkgesteld aan thermisch beheer en mogen in elk type drinkwaterinstallatie worden toegepast, zowel preventief als reactief. Daarnaast mag de temperatuur van het warmtapwater worden teruggebracht naar 50 graden Celsius en mag de spoelfrequentie worden teruggeschroefd.
Voor koper zilverionisatie ligt dat allemaal wat anders. Deze alternatieve techniek mag enkel bij prioritaire installaties worden toegepast. Daarnaast dient sprake te zijn van een besmettingshistorie en dient een BRL 6010-gecertificeerd adviesbureau een motivatiebrief te kunnen overleggen. Elektrochemische technieken dienen 14 dagen vóór plaatsing te worden gemeld bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.
In geval thermisch, fysisch of fotochemisch beheer redelijkerwijs niet mogelijk is of mag worden verondersteld dat het effect niet afdoende zal blijken kan de volgende trede worden genomen op de zogenaamde VROM ladder naar een zwaardere techniek. Verwezen wordt naar artikel 44 lid 2 van het Drinkwaterbesluit.
In tegenstelling tot fysische technieken veranderen elektrochemische technieken de chemische samenstelling van het water. Ongewenste micro-organismen worden anders dan bij fysische technieken het drinkwatersysteem binnen gelaten. Zij worden in het drinkwatersysteem geëlimineerd. Een goede doorstroming van water is belangrijk bij gebruik van deze techniek. De frequentie van monstername wordt geïntensiveerd en kan op termijn bij aantoonbaar succes langzaam weer worden afgebouwd naar de normale frequentie bij legionellabeheer. De bemonsteringsvoorschriften zijn te vinden in de Drinkwaterregeling tabel IIId.
Tabel IIId:
Een andere elektrochemische techniek –welke overigens veel minder voorkomt in praktijk- is Anodische oxidatie. Deze techniek zet zouten om in desinfecterende stoffen welke zorgen voor afdoding van legionella.