Automatiseren legionellabeheer: meer dan 1.000 sensoren installeren in Corona-tijd.
22-10-2020
Het is een klus van enige omvang; meer dan 1.000 sensoren installeren in onder meer een van de meest prestigieuze universitaire ziekenhuizen van ons land. En dat ook nog eens in Corona-tijd! Een mooi en omvangrijk project!
Inventariseren, projectplan, uitvoering.
Vele tienduizenden sensoren vertellen duizenden uitvoerders en facilitair managers dagelijks of specifieke onderdelen van de drinkwaterinstallatie aandacht nodig hebben of dat deze op orde is. We hebben het over de AquaSmart-sensoren. Slimme sensoren die zijn ontwikkeld om zowel data te verzamelen (o.a. temperaturen) als spoelactiviteiten uit te voeren. Meten is weten. De AquaSmart-sensoren registreren zogenaamde big data. Op basis van deze data kan op micro-niveau een probleem worden blootgelegd in de drinkwaterinstallatie. Nadat een gedetailleerde inventarisatie heeft plaats gevonden (Risico inventarisatie / beheersplan BRL 6010) stellen we onder meer vast welke punten dienen te worden getemperatuurd en /of op welke tappunten spoelbeheer dient te worden toegepast. Op basis van deze informatie creëren we een projectplan voor de installatie van de sensoren. Meer dan 1.000 sensoren installeren bij 3 grote opdrachtgevers in Corona-tijd, dat is óók voor ons een hele klus.
Handen uit de mouwen en directie mee het ‘veld’ in!
Het zijn andere tijden dan we gewend zijn. Corona zorgt voor veel oponthoud, verschuiving en last-minute wijzigingen in een doorgaans zo efficiënte planning. En juist in een tijd waarin een tweede Corona-golf een feit is gebleken, gaan we ruim 1.000 AquaSmart-sensoren installeren en in bedrijf stellen bij een drietal grote opdrachtgevers. Het vergt extra inzet en creativiteit om enerzijds deze projecten van A tot Z te kunnen optuigen en tegelijkertijd alle andere opdrachtgevers volledig naar behoren te kunnen bedienen. We steken met zijn allen de handen nog wat verder uit de mouwen. Voor directieleden Roderick van Kortenhof en Ron van Zantvoort betekent dat onder meer veiligheidsschoeisel aan, een safety-cap op en mee de praktijk in!
Innovatie
We leven in een tijd waarin automatisering geen luxe meer is, maar eerder een standaard. Met onze nieuwe generatie sensoren, de AquaSmart, kunnen we zowel temperaturen meten als spoelactiviteiten uitvoeren. Dat zijn dus meerdere functionaliteiten in één. Handmatige administratieve handelingen zoals registratie in logboeken behoort tot het verleden. Immers, de sensoren registreren beheersmaatregelen automatisch. Door het verzamelen van big data kunnen we met een druk op de knop diepgaande analyses uitvoeren en diverse beheersmaatregelen automatiseren. Dat scheelt enorm veel handmatige uitvoer.
Beheerstaken als extra taak
In praktijk zien we vaak dat personeelsleden worden belast met de uitvoering van beheerstaken. Deze werkzaamheden komen dan bovenop hun eigenlijke takenpakket en gaat dus ten koste gaat van efficiëntie. Het automatiseren van beheerstaken zorgt ervoor dat bijvoorbeeld schoonmakers (zij worden veelal naast hun schoonmaakwerkzaamheden vaak ingezet om te spoelen en/of temperatuurmetingen te verrichten) zich kunnen focussen op hygiëne. Nog belangrijker in deze tijd zijn de zorgmedewerkers. Ook hier zien we dat beheerstaken vaak door hen worden uitgevoerd. Nu de zorgverlening steeds vaker in de knel komt als gevolg van COVID-19 is het misschien zelfs wel de vraag of de uitvoering van beheerstaken prioriteit heeft met alle mogelijke nevengevolgen van dien. Automatiseren draagt eraan bij dat beheerstaken goed en tijdig worden uitgevoerd.