Brononderzoek naar oorzaak legionellabesmettingen
13 mei 2019
Recentelijk kwam het nieuws naar buiten dat 11 mensen in Oost-Vlaanderen in het ziekenhuis zijn opgenomen als gevolg van een legionellabesmetting. Een aantal van hen verblijft op de intensive care. Vanochtend werd bekend dat er 4 nieuwe gevallen van legionellabesmetting zijn geconstateerd waardoor het aantal besmettingen nu op 15 staat. Over de oorzaak van de besmettingen is nog geen uitsluitsel. Brononderzoek naar onder meer de wandelgangen van de patiënten zou moeten uitwijzen hoe de 15 patiënten besmet zijn geraakt. Een koeltoren zou mogelijk een rol spelen.
Brononderzoek
Wanneer meerdere personen gediagnosticeerd worden met een legionellabesmetting, is het zaak zo snel mogelijk alle gangen van de patiënten na te gaan. Het doel daarvan is het vinden van een mogelijk verband in bezochte plekken om zodoende de besmettingsbron vast te stellen. Hoe sneller de bron wordt gevonden, des te sneller kunnen correctieve maatregelen worden getroffen zodat het risico op nieuwe besmettingen worden weggenomen.
In België bleken zeker 15 mensen in korte tijd te zijn besmet met de legionellabacterie. Het agentschap Zorg en Gezondheid verklaart druk doende te zijn met onderzoek naar de besmettingshaard, maar houdt ook rekening met de mogelijkheid dat de bron intussen is geëlimineerd.
Klachten legionellabesmetting
Mensen die besmet raken met een legionellabacterie kunnen uiteenlopende klachten krijgen. Het kan soms wel 3 weken duren voordat men klachten begint te ondervinden. De klachten lijken vaak op die van een fikse longontsteking, en zijn –vermits accuraat en snel wordt opgetreden- vaak goed te behandelen. Niet in alle situaties herstelt men echter volledig na een besmetting met de legionellabacterie. In 2000 deed het Amsterdams Medisch Centrum onderzoek naar een groep patiënten die in 1999 in Bovenkarspel besmet raakte met legionella. Onder de 86 onderzochte patiënten had 75% na 17 maanden nog last van vermoeidheid. 54% had dagelijks te kampen met concentratieverlies en 51% ging na 17 maanden nog steeds gebukt onder hevige spierzwakte. Andere klachten (zoals onder meer spier-/ gewrichtspijn, hoesten, geheugenverlies, tintelingen, kortademigheid en hoofdpijn) speelde voor een relatief groot aantal patiënten nog steeds in grote mate.
Oorzaak koeltoren?
In Bovenkarspel bleek na een brononderzoek een bubbelbad op de West-Friese Flora de oorzaak van de epidemie die een groot aantal slachtoffers maakte. Of er een gemeenschappelijke bron kan worden gevonden voor de besmettingen in België is voor alsnog niet bekend. Naast patiënten ondervraging naar mogelijke gemeenschappelijke plaatsen waar zij zouden kunnen zijn besmet, maakte de autoriteiten tevens bekend dat er samples zijn genomen van koeltorens in de omgeving.
Relevante links: