Meer meldingen van legionella, weinig aandacht tijdens de bouwfase. Een vicieuze cirkel?
6-9-2017
Het aantal legionellabesmettingen neemt toe. Cijfers van het RIVM onderstrepen dit. Tegelijk wordt met regelmaat gemeld dat er weinig aandacht is voor het onderwerp legionella tijdens de bouwfase of tijdens renovatie. Zo concludeert bijvoorbeeld ISSO recentelijk op basis van onderzoek, dat er veel mis is met de aanleg van drinkwaterinstallaties bij nieuwbouwprojecten. Problemen die uiteindelijk na oplevering vaak voor rekening en risico komen van de gebruiker.
Voorkomen beter dan genezen!
Wie ooit eens besmet is geraakt met een legionellabacterie heeft aan de lijve ondervonden hoe ernstig de gevolgen van een besmetting kunnen zijn. Twintig tot dertig mensen sterven jaarlijks aan de gevolgen van een legionellabesmetting terwijl enkele honderden in ernstige of minder ernstige mate ziek worden. In 2016 werden volgens officiële cijfers 324 mensen ziek. Overigens zou men bij deze cijfers vraagtekens kunnen zetten en zich kunnen afvragen of het werkelijke aantal besmettingen niet vele malen hoger ligt. De recente cijfers van RIVM zijn namelijk gebaseerd op het aantal geregistreerde besmettingen. Er zijn diverse signalen die erop wijzen dat er nog veel mis is met het door melden van een besmetting, met name aan de zijde van huisartsen.
Ook in de praktijk komen wij als legionellapreventie- en beheerexpert regelmatig situaties tegen in nieuwbouwpanden welke we moeten afkeuren. Koudwaterleidingen die tegen de vloerverwarming zijn aangelegd, het ontbreken van keerkleppen en zelfs dode leidingen zijn geen uitzondering. De vraag is dan ook waarom er anno 2017 nog zo veel mis gaat bij de aanleg van drinkwaterinstallaties in nieuwbouwpanden. Is het een gebrek aan kennis? Gemakzucht? Is het een kwestie van geld? Of wellicht een combinatie van meerdere factoren? In elk geval kunnen we vaststellen dat intensief beheer tijdens de gebruiksfase noodzakelijk blijft zo lang de vicieuze cirkel intact blijft, namelijk tekortkomingen aan de voorzijde tijdens de bouwfase. Feit blijft ook dat veel persoonlijk leed kan worden bespaard wanneer er aan de tekentafel en tijdens de bouwfase meer aandacht wordt besteed aan legionellapreventie. Voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen!
Meer aandacht voor legionellapreventie
Naast de soms schrijnende praktijksituaties komen wij gelukkig ook regelmatig in aanraking met uitvoerders en ontwikkelaars van vastgoed waar zaken wél op orde zijn. Aqua Assistance wordt met regelmaat betrokken bij nieuwbouwprojecten van haar opdrachtgevers. Ons werk begint dan bij het opstellen van de bestekken waarin we gedetailleerd beschrijven hoe de installatie moet worden aangelegd zodat aan wet- en regelgeving wordt voldaan, en welke materialen dienen te worden gebruikt. Tijdens elke bouwfase inspecteren we vervolgens of er conform voorschrift wordt aangelegd. Op die manier wordt de installatie optimaal aangelegd en worden risico’s op legionellabesmettingen drastisch verminderd.
Verwijzing publicatie ISSO
Lees hier de publicatie van ISSO met als onderwerp ‘installatie en advieswereld heeft nog te weinig aandacht voor gevaar in koudwaterleidingen’
Wilt u meer informatie over onze diensten en/of producten? Neem dan contact op met onze Customer Serivce.
Aqua Assistance BV – Weg op den Heuvel 9 – 5701 NV Helmond – (T) 0492 66 00 00
www.aquaassistance.nl info@aquaassistance.nl