Ultrafiltratie in de strijd tegen legionella
20 Maart 2017
Ultrafiltratie systemen, ook wel poortwachters genoemd, kunnen bijzonder effectief zijn in de strijd tegen legionella. Aqua Assistance heeft jarenlange ervaring en expertise op het gebied van Ultrafiltratie. Onze eigen productlijn Ultrafiltratiesystemen is duurzaam en voldoet aan de hoogst haalbare standaard.
Aqua Assistance levert reeds twaalf jaar unieke Ultrafiltratie installaties welke exclusief voor haar worden geproduceerd in Nederland. Elke installatie wordt op maat gemaakt waarbij kwaliteit voorop staat. Op de markt zijn diverse systemen verkrijgbaar van zowel Nederlandse makelij als buitenlandse makelij waarbij zowel op kwalitatief vlak als op prijsniveau de standaarden ver uiteenlopen. Veel van de relatief ‘laaggeprijsde’ producten lieten op kwalitatief vlak te wensen over. Ook in het duurdere segment blijkt kwaliteit en duurzaamheid niet vanzelfsprekend. Kortom, dat kon anders en dat moest anders!
Samen met een vaste partner besloot Aqua Assistance een eigen productlijn te gaan ontwerpen. Deze productlijn moest voldoen aan de hoogst haalbare standaard én deze moest betaalbaar blijven. Het is inmiddels twaalf jaar geleden dat de eerste Ultrafiltratie installatie in gebruik werd genomen; een systeem dat nog steeds naar volle tevredenheid bij de eindgebruiker dagelijks zijn werk doet.
Hoe werkt Ultrafiltratie?
Ultrafiltratie is een krachtig middel tegen legionellabesmettingen. Het systeem filtreert binnenkomend water direct na de watermeter. De poriegrootte van de membranen is dermate nauw dat 99,999% (ook wel log 5 filtratie genoemd) van de legionellabacteriën wordt afgevangen en dus niet het (drink)watersysteem binnenstroomt, waardoor we ook wel spreken van een ‘poortwachter’.
Waarom Ultrafiltratie?
Voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen. Bacteriën die het systeem niet binnenkomen kunnen ook geen schade aanrichten en hoeven ook niet te worden geëlimineerd. Het toepassen van Ultrafiltratie is een laagdrempelige, maar effectieve manier van borging van de waterinstallatie. Niet voor niets mag deze techniek zowel preventief als reactief worden ingezet. De wetgever maakt daarbij geen onderscheid tussen prioritaire installaties en andersoortige installaties. De chemische samenstelling van het water blijft ongemoeid en naast legionella worden tal van andere micro-organismen, virussen en overige stoffen uit het drinkwater gefiltreerd. Dat komt de drinkwaterkwaliteit ten goede!
Warmwatertemperatuur naar 50 graden
Conform regelgeving wordt het de eigenaar van de drinkwaterinstallatie toegestaan om de warmwatertemperatuur terug te brengen van 60 graden naar 50 graden bij gebruik van Ultrafiltratie. Daarmee kan aanzienlijk worden bespaard op energiekosten. Aqua Assistance adviseert echter om in elke situatie met gezond verstand naar de installatie te kijken. De ene installatie is immers de andere niet. De vakspecialisten van Aqua Assistance kunnen u voorzien van een gedegen advies dat aansluit op uw specifieke situatie.
KIWA-keur BRL K14010-1
Overweegt u een Ultrafiltratie installatie te plaatsen, laat u zich dan goed adviseren. Of het nu gaat om legionellapreventie of om beheer, een deugdelijk legionellabeleid blijft specialistisch maatwerk. Daarnaast is van belang dat u een systeem aanschaft met een geldige KIWA-keur. We spreken dan over de BRL K14010-1. Deze certificatie ziet toe op een valide productieproces, veilige en goedgekeurde materialen met Kiwa-keur en op een aanvullend beheersplan volgens de juiste standaarden. Aqua Assistance beschikt vanzelfsprekend over een geldig BRL K14010-1 certificaat. Daarnaast wordt zowel onze productiefaciliteit, het productieproces en het aanvullend beheersconcept jaarlijks meermalen getoetst door KIWA.
Vragen over Ultrafiltratie? Neem contact op met een van onze adviseurs. Wij staan graag voor u klaar!